top of page

Elisabethdag op zaterdag 17 november 2018

17 November, de naamdag van Elisabeth van Thüringen

Een klein stukje geschiedenis

De heilige Elisabeth van Thüringen werd geboren in Hongarije in 1207. Zij was de dochter van Andreas II van Hongarije en zijn vrouw Gertrudis van Andechs-Meranie. Op vier jarige leeftijd werd er een huwelijk voor haar “geregeld”. In 1221 trad ze daadwerkelijk in het huwelijk met Lodewijk IV van Thüringen. Ze was zeer gelukkig met hem en ze kregen twee dochters.

Tijdens de hongersnood van 1226 staat zij heldhaftig de armen terzijde. Aan haar huwelijk komt abrupt een einde als Lodewijk, in 1227 op kruistocht met keizer Frederik II, in Otranto sterft aan de pest. In haar verdriet verklaart Elisabeth: “De wereld en alles wat het leven aangenaam maakt, is nu dood voor mij”. Maar het wordt haar nog moeilijker gemaakt. Omdat ze Lodewijk gezworen had nooit meer met een ander te trouwen, weigert ze een huwelijksaanzoek van haar zwager. Deze neemt haar kinderen van haar af en zij wordt door de adel beroofd van al haar bezit. Van Paus Gregorius IX krijgt zij een schadeloosstelling in geld en goed en mag ze op slot Marburg gaan wonen. Ze gaat ze haar verdere leven zieken verzorgen in het Franciscaanse ziekenhuis dat ze liet bouwen bij het slot Marburg. Daarom zijn tot in de 19e en 20e eeuw honderden hospitalen naar haar genoemd. Op 24-jarige leeftijd sterft ze in 1231 op slot Marburg. Zij zou sinds de dag van haar dood op 17 november 1231 wonderen hebben verricht. In 1235 werd zij door paus Gregorius IX effectief heilig verklaard.

Elisabethdag in 2018

Na dit stukje geschiedenis, weer terug naar het hier en nu. We hebben weer een mooi programma gehad. Een feestelijk diner in de Plaza en s ’middags een optreden van La Familia, het gezin (vader, moeder en dochter) dat onder de naam Opera Familia in 2011 doorbrak via de TV programma Hollands’s Got Talent en sindsdien internationaal optreed. Helaas was de moeder, Carla, niet aanwezig vanwege ziekte. Maar toch werd het een mooie middag. La Familia (Opera Familia) heeft al veel vaker in het Elisabeth opgetreden. Dit keer het concert Rondje Vrijthof, een feestelijk concert in de sfeer van Andre Rieu, met hoogtepunten uit operette, musical, vrolijke opera en film. Iedereen heeft weer genoten.

Recente berichten
bottom of page